dinsdag 2 december 2008
'Met een trommel en gitaar het strand op....'
Het luisteren naar de mannen van Rebel Music, het bewonderen van hun werk (o.a. muziek voor commercial Lays, Rabobank, Optimel), boeide uiteindelijk veeeeel meer. Muziek maakt of breekt een commercial, that’s for sure. Het keuzeproces voor de beste muziek gaat niet zonder slag of stoot. ‘Als het nichtje van de baas van het bedrijf zegt: ik herken het merk niet meer door de muziek, dan kan het zo maar ophouden voor ons’, aldus Rebel Music. 'Emoties, voorkeuren en hiërarchie spelen een belangrijke rol bij de uiteindelijke keuze. Op het jaarlijkse reclamefestival in Cannes hebben we een gitaar en trommel meegenomen naar het uitkater-strand en aldaar naamsbekendheid verworven door met potentiele opdrachtgevers muziek te maken.'
En goede contacten met regisseurs leiden tot commercials voor Zilveren Kruis, Rabobank en SOP. O nee, die laatste gaat nog gemaakt worden. Geïnteresseerden die de studio’s (nog eens) willen zien en die mee willen werken aan het storyboard, het maken van de muziek, tekst e.d. kunnen zich aanmelden via bestuur@s-o-p.nl . We laten je snel weten wanneer e.e.a. plaatsvindt.
Recent werk van RebelMusic: Optimel
donderdag 20 november 2008
Bronstige stemmen en woeste copywriters, verzamelt U!
SOP-helden van het eerste uur RebelMusic nodigen je uit om op donderdag 27 november a.s. van 19.30 tot 23.00 uur een kijkje te komen nemen in hun keuken en samen met hen de antwoorden te vinden op deze én andere aanverwante vragen.
Aansluitend is er ruimte om met z'n allen een SOP radio-commercial te maken, die (na serieuze ballotage!) te horen zal zijn op de SOP-site!
Leuk als je komt en mocht je iemand in jouw omgeving kennen die dit interessant vindt, stuur het dan door. Laat ons svp wel weten of en met hoeveel je komt i.v.m. de beperkte ruimte.
Komt dat zien maar vooral horen op de Hamerstraat nr. 20 in Amsterdam-Noord. Vanaf 19.30 en aanmelden is wel zo fijn.
woensdag 17 september 2008
25 sept: een avond van 'ware schoonheid'
Op donderdag 25 september a.s. vertelt Drs. Hans de Nie (MADE: My Academy of Digital Entertainment) van de NHTV Breda over ‘nieuwe business modellen in de creatieve economie’. Door middel van een aantal voorbeelcases (o.a. Sony Music’s Myspace) zet Hans je aan het denken hoe je geld kunt verdienen met het creëren van emotionele waarden rondom een merk/bedrijf.
Deze lezing is gratis voor SOP-leden en introducés die voor de eerste keer komen snuffelen. En natuurlijk is er deze avond volop gelegenheid om ouderwets gezellig andere ondernemers te ontmoeten.
Datum: 25 september
Locatie: Oude Volkskrantgebouw (Wibautstraat 150)
Tijd: aanvang vanaf 19.30 uur, lezing start om 20.30 uur
See you at SOP!
dinsdag 16 september 2008
Geen Man over Boord!

Blijft toch spannend: varen in een bootje door de Amsterdamse grachten met ondernemers, creatieven, architecten en juristen waarvan je niet iedereen kent. De drank kende wel iedereen en we leerden bijzondere lekkere hapjes van eenieder beter kennen. Genoeg guts om af te varen met aan het roer: Robert Blaauboer, freelance programma-maker (RTL, NOS) afgewisseld door Mea Dijkman (9 jr. - Basischool de Avonturijn). Op de boeg: eigenaar cafe/restaurant Noorderlicht Jasper Helmer, geflankeerd door matrozen Marin (Design & Wellbeing Company), Joris Hofmans (Master of Storytelling) en Idzart Kwadijk (beste Hotel booker). In de mast Joost Koldewij (architect) en creatief duizendpoot Ellen Bokkinga, op de bok SOP's huis-advocaat Erwin Crooy en in de machinekamer retejongens Bas Nadorp (ex-Commando's) en Corne van Mechelen (Ex-KGB). We hadden Claudio Encina van het welvarende Man over Boord nog uitgenodigd, maar die kon niet. Dus uiteindelijk voeren we door de Gouden Bochten en dito Jaren van het Amsterdam toen meer mensen op de boot kwamen aanvaren, werd er gewisseld, gevist en gehandeld zoals het eigenlijk op netwerktochten hoort; en toen we eenmaal veilig in het donker aanmeerden, was er nog steeds geen Vrouw of Man over boord.

maandag 15 september 2008
GOUD voor Sigrid's workshop 'ondernemen en internet'
Door: Corné van Mechelen
Twee kraaloogjes stralen me aan. ‘Zullen we nog een half uurtje wachten? Het land staat vol files en uiteindelijk moeten er zo’n 15 mensen komen. Ondertussen vertel ik jullie een anekdote’.
Zo trapte Sigrid van der Hoeven, ondernemer in Netquotez en SOPper, haar workshop ‘Ondernemen en internet' af op 11 september jl. Sigrid presteerde het om in 5 minuten tijd iedereen om hun gemak te laten voelen. Met de mond open luisterden we vervolgens 3 uur lang naar haar verbazingwekkende ontdekkingen op internet. Wist je dat je gratis videofilmpjes kunt maken van foto’s, documenten kunt omzetten naar andere vormen (bijv. word naar pdf), enquêtes kunt maken, aan personal branding kunt doen en je eigen startpagina kunt inrichten? Gratis, gratis, gratis en allemaal via het web.
Moet ik nog even doorgaan? Twitteren, je eigen tagcrowd maken en rememberthemilk-en. Je had er bij moeten zijn. Als het aan Sigrid ligt gooien we ons profiel uit over het hele web. Vooral interessant voor o.a. online-specialisten, marketeers. En als zzp-er haal je er ongetwijfeld veel contacten uit. Youtube, hyves, womenontheweb, sprout, b2bcontact. Maar dan wel allemaal met dezelfde foto en dezelfde naam. Sigrid1980 is helaas al bezet. En de scheiding tussen privé en zakelijk kent internet niet. Be aware!
Het mooie is dat Sigrid geen enkele vrees heeft om haar leven en ontdekkingen te delen met anderen. Speciaal voor SOP maakte zij een lijst met al deze websites (op te vragen bij Sigrid via onderstaand adres). En hieronder kun je haar workshop downloaden. ‘Wie goed doet, goed ontmoet’. Deze manier van delen heeft alles weg van het verhaal dat SOPper, Martijn Aslander (netwerker puur sang en oprichter van lifehacking.nl) eerder voor SOP hield over 'waardepaling achteraf. 'Hij is een groot voorbeeld voor me', vertelde Sigrid. En weer straalden die oogjes.
Voor alle mensen die niet konden komen, mijn oprechte ‘feel sorry for you’. De opbrengst van deze workshop was echt GOUD! Wanneer mag ze Bea een handje gaan schudden? Gelukkig dat zij besloten heeft nog veel meer van deze workshops te geven en je jouw interesse bij haar daar voor aan kunt geven via het onderstaande e-mailadres.
Op naar de volgende workshops en lezingen van SOP!
workshop zien op: http://www.slideshare.net/Sigrid1980/workshop-ondernemen-internet/
email Sigrid: sigrid@netquotez.nl
www.sigridvanderhoeven.nl
www.nqblog.nl
www.netquotez.nl
vrijdag 8 augustus 2008
27 augustus - SOP-sloep met SMAAK
Met dank aan Robert Blaauwboer kiezen we speciaal voor SOPleden (en wederom gratis) op 27 augustus het ruime sop op de Amsterdamse grachten. Dit SOP-sloep samenzijn staat in het teken van 'SMAAK'. We vragen daarom iedereen een hapje en/of drankje mee te nemen voor min. 5 pers. om hun smaakzintuigen eens flink te prikkelen. Teen en tander zal in de vorm van een 'proeverij' terugkomen. Maar maak je niet ongerust, je hoeft geen oude kleren mee te nemen.
Ontvangst: vanaf 18.00 uur, Café/restaurant Amstelhaven (tegenover Amstelhotel)
Vertrek SOPsloep: 19.00 uur
Aankomst SOPsloep, tussen 22.00 uur en 22.30 uur (bij Amstelhaven)
SOP Storytelling – over commerciële verhalen en verhalen in de ruimte
Terugblik op 24 juli door Ellen Bokkinga en Jarl Schulp
Gaat een lezing over storytelling over lange filosofische sessies bij een kampvuur? Over virale marketing? Over een tentoonstelling? Over slap ouwehoeren? Ach, eigenlijk allevier. Storytelling = een verhaal overbrengen. Op een pure manier. Wat je vertelt, moet echt zijn.
Ellen Bokkinga: Als je een verhaal vertelt op een COMMERCIËLE manier (over je eigen bedrijf, over een product, over een aanstaand project) dan komt er - naast creativiteit - iets anders bij kijken: overtuiging. Je moet een verdomd goed verhaal hebben om iets te verkopen. Ook jezelf.
Bij SOP! zijn de meeste aangesloten ondernemers eenpitters. Het zijn jonge ondernemers die iets maken of bedenken voor andere bedrijven. Een tekst, een evenement, een website, een complete campagne, ga zo maar door. Het gebeurt veelal op commerciële basis, naast de eigen projecten.
En dus moet de eenpitter de bedrijven waarvoor hij/zij wilt werken, overtuigen met een verhaal (‘ik kan dit en dat en deed dat al voor die en die’). En dan zit je dus met die eeuwige about-tekst op je website. Wat ga ik over mijzelf zeggen? Welke punten pak ik eruit? Doe ik dit met zelfspot? Of verzin ik zelfs een fictief verhaal?
In een goed/origineel verhaal weef je alle informatie en probeer je persoonlijk te zijn. Het lijkt wel als mensen of bedrijven dát durven, je als toehoorder het bedrijf eerder vertrouwt.
Door je te laten inspireren door verhalen om je heen, kom je ook tot je eigen verhaal en daarom liet ik een aantal voorbeelden zien van commerciële verhalen. Over de geschiedenis van Adidas en meer: http://www.youtube.com/watch?v=0fFGOF32iW4
Verhalen kunnen ook gebruikt worden als basis om een ruimte in te richten. Jarl Schulp geeft een lezing over de ruimte in een tentoonstellingsontwerp.
Jarl Schulp: Het verhaal is belangrijk in een tentoonstelling - het neemt de bezoekers aan de hand mee. Dit verhaal hoeft niet lineair te verlopen, zoals in een boek waar je het verhaal hoofdstuk na hoofdstuk doorloopt. De structuur van het verhaal kan ook ruimtelijk worden verdeeld, zodat bezoekers zélf kunnen kiezen waar het verhaal begint en/of eindigt. Hierdoor ontstaat een ‘verhalende ruimte’. Voor google-gebruikers: een ‘narrative space’.
Een mooie vergelijking om helder te krijgen wat een verhalende ruimte precies is, is het filmscript van Magnolia. In dit script staat één verhaal centraal – als de knop van de magnolia bloem – hieromheen zijn alle episodes rondom één van de verschillende karakter verdeeld: de blaadjes van de magnolia bloem.
Als kijker waan je je afwisselend in de wereld van één van de aparte karakters. Van karkater A, gaan we naar karakter D, hierna terug naar A en daarna naar karakter E. Als je je dit nu voorstelt in een werkelijke ruimte, kun je een ruimte op dezelfde vrije manier inrichten als een filmscript. Je hoeft niet van A, B, C, naar D te lopen, maar je kunt als bezoeker van een tentoonstelling je eigen routing bepalen binnen het verhaal.
In mijn lezing heb ik verschillende toepassingen van een verhalende ruimte in tentoonstellingontwerp, interieurontwerp en game design laten zien. De presentatie is nog te zien op: http://jarlschulp.viewbook.com/presentatie_sop_narratieve_ruimt
Ellen Bokkinga: www.ellenbokkinga.nl
Jarl Schulp: www.jarlschulp.com
donderdag 12 juni 2008
SOP Jaarprogramma 2008 - update 8 augustus
Op de website staat nog het aanvankelijke jaarprogramma. Door het enthousiasme van een reeks SOP leden heeft het jaarprogramma recentelijk meer body gekregen. Hieronder tref je voor ieder maand wel wat aan. En natuurlijk mogen daar nog veel meer workshops en lezingen bijkomen. Heb je suggesties? Mail het dan naar bestuur@s-o-p.nl
- 27 Augustus: varen met de SOP-sloep
- 11 sept.: workshop Ondernemen & Internet – Sigrid van der Hoeven
- 19 sept: workshop Imagineering, belevingsgericht ondernemen - Corné van Mechelen
- 25 sept.: bijeenkomst, lezing ‘nieuwe business modellen in de creatieve economie’ – Hans de Nie
- Oktober: workshop ‘zelfbewust zijn’ – Marin Dijkman
- Oktober: jaarlijks evenement
- 27 nov.: bijeenkomst, lezing ‘Web 2.0 en 3.0’ – Sigrid van der Hoeven
- December: workshop ‘het nieuwe boekjaar’ – Jan Noordeloos
Workshop ‘Imagineering | 19 september 2008
(inschrijven sluit op 31 augustus)
Omschrijving workshop
We weten het allemaal. Er verandert iets in deze wereld. Mensen willen geraakt worden, ze zijn de informatie-overload van bedrijven beu en kiezen zelf wel. Het liefst merken die iets toevoegen aan hun persoon en hun individu verrijken. Werkt het eigenlijk niet altijd zo met goede, langdurige relaties?
In deze workshop leer je een relatie tussen een bedrijf en haar klanten op een nieuwe manier te bekijken en te ontwikkelen. Een manier die is gebaseerd op authenticiteit, inspiratie, co-creatie en daarom loyaliteit. Dit vliegen we aan vanuit de ‘Imagineering theorie’ (‘Engineering die niet start in de fabriek, maar in de verbeeldingswereld van mensen’, Diane Nijs 2007).
Naast een kennisgedeelte, gaan we het samen ervaren. Op deze manier wordt je gevoed met o.a. creatieve-, onderzoeks- en gesprekstechnieken die je direct kunt toepassen in je eigen onderneming.
Aan bod komen:
- nieuwe manieren van onderzoek (o.a. beeldassociatieonderzoek, maar ook: ‘slimme vragen stellen’)
- creatief management (hoe neem je mensen mee ‘out of the box’ en laat je ze zelf ontdekken?)
- de kracht van belevingscommunicatie (betekenisvolle contactmomenten ontwikkelen)
- nieuwe manieren om geld te verdienen
Door wie:
Corné van Mechelen, Van Mechelen Communicatie (http://www.vmcommunicatie.com/)
Datum, tijdstip: 19 september 2008, van 10.00 uur tot 17.00 uur
Locatie: Openbare Bibliotheek Amsterdam (Oosterdokskade 143)
Aantal deelnemers: Minimaal 10, maximaal 15
Kosten: Gratis voor leden, niet-leden betalen: 100 Euro
Schrijf je hieronder in en mail de gegevens uiterlijk 31 augustus naar: corne@vmcommunicatie.nl of stuur het naar Postbus 19, 3500 AA Utrecht. Alleen volledig ingevulde formulieren worden in behandeling genomen. Vol is vol!
Geef bij je inschrijving aan:
Naam:
Bedrijfsnaam:
Email:
Telefoonnummer:
Indien geen lid (factuurgegevens):
Adres:
Postcode + plaatsnaam:
Belastingnummer (verplicht op facturen)
Workshop ‘Ondernemen en Internet’ | 11 september 2008
Omschrijving workshop
De workshop gaat in op alle aspecten van het internet, die handig zijn om te weten voor iedere zelfstandige ondernemer.
Heel veel interessante onderwerpen in relatie tot internet als hulpmiddel.
Dit zijn de onderwerpen die ik in de workshop Ondernemen & Internet behandel:
• Online netwerken
• Personal branding
• Online reputatiemanagement
• Participeren op internet
• Kennisdeling
• Bloggen
• Timemanagement / lifehacking tools
• RSS
• Google en al zijn handige tools
• Zoekmachinemarketing (optimalisatie en adverteren), een korte introductie
• En uiteraard de toepassing in de praktijk, met de nodige do’s & don’ts
Door wie:
Sigrid van der Hoeven van NetQuotez (www.netquotez.nl / www.sigridvanderhoeven.nl)
Datum, tijdstip: 11 september 2008, van 18.00 tot 21.00 uur
Locatie Nader te bepalen (Amsterdam of Maarssen)
Aantal deelnemers Minimaal 4, maximaal 30
Kosten: Gratis voor leden, niet-leden betalen: 60 Euro
Schrijf je hieronder in en mail het uiterlijk 20 augustus naar: sigrid@netquotez.nl of (Friesestraat 79, 3812 EB, Amersfoort). Alleen volledig ingevulde gegevens worden in behandeling genomen. Vol is vol!
Geef bij je inschrijving aan:
Naam:
Bedrijfsnaam:
Email:
Telefoonnummer:
Indien geen lid (factuurgegevens):
Adres:
Postcode + plaatsnaam:
Belastingnummer (verplicht op facturen):
Boswijk houdt ook wel van een feestje
Deze SOP-avond stond in het teken van de belevingseconomie. Wat is een beleving en wat is een beraking? En hoe pas je dat toe binnen je bedrijf en naar je klanten? Guru op dit vakgebied Albert Boswijk, gaf een kijkje in zijn keuken.
Het waren de 53 treden en 10 straaltjes zweet meer dan waard: een zolder midden in de Jordaan van een paar eeuwen oud: ruimte, balkons, rust en houten balken. Wauw, vroeger werden hier AA-bijeenkomsten gehouden. Nu houden OJ-Storytellers (Joris Hofmans) en HotelCompany.com (Idzard Kwadijk) hier huis, onze gastheren van de avond. Eenmaal boven waren we wel toe aan biertje en trapte om 20.30 uur Albert Boswijk af met zijn eigen kijk op ‘The Experience Economy’.
Meer en meer mensen druppelden binnen. Oude gezichten, nieuwe leden. Iedereen werd even op de foto gezet voor een collage aan ‘de SOP (was)lijn’. Dennis vertegenwoordigde ‘the HUB’ deze avond en Eelco was iets vroeger, want hij kwam helemaal uit Tilburg. Ja ja, SOP goes national!
Ons wachten werd beloond, toen Albert Boswijk zich naar binnensnelde, zich net als zijn trapvoorgangers verwonderde over de locatie en zich van te voren al excuseerde dat hij wat eerder weg moest. De volgende dag zou hij namelijk in Kopenhagen zitten. De beste man reist over heel Europa, o.a. voor lezingen, en nu hadden wij de eer om zijn verhaal te mogen aanhoren voor ‘niks nakkes nada noppes’. Nou ja….niks. Later bleek er toch wel degelijk een ‘immateriële waardetransactie’ tussen hem en Corné te hebben plaats gevonden.
“Jullie investeren tijd in deze avond”, begon Albert. ‘En daar verwachten jullie een betekenisvolle avond voor terug’. Waarde-uitwisseling, en dan anders bedoelt dan ‘value-for-money’, speelt een belangrijke rol in ‘The Experience Economy’. Maar er blijkt toch een wezenlijk verschil te zijn tussen ‘belevenis’ en ‘ervaring’, volgens Albert. De Experience Economy kent een 1e generatie, waar mensen een belevenis ondergaan. Deze is niet persé van hoge emotionele waarde en na afloop is het effect nauwelijks nog merkbaar, laat staan dat men het zich naar verloop van tijd herinnert. Als voorbeeld noemt Albert ‘The Heineken Experience’. Qua entertainment ‘bereik’ je mensen, maar ‘beraak’ je ze ook?
‘Een ervaring’ daarentegen is iets wat je ondergaat, heftig is door zijn vrolijkheid of juist de verdrietige kant die je niet zo maar vergeet. Daarmee is ook gelijk de 2e generatie van ‘The Experience Economy’ geboren. “Eigenlijk zijn we beyond experience economy“, merkte Albert op. Uit een later voorbeeld blijkt ‘authenticiteit’ een belangrijke voorwaarde voor deze tweede generatie. Het moet gebaseerd zijn op puurheid. Albert vertelde hierbij over ID&T’s ‘Sensation White’. “Nu inmiddels wegens overwelvend succes ook georganiseerd in Zuid-Korea en Düsseldorf”, merkte hij op. Als de voormalige organisator van de eerste Sensation niet was verongelukt, dan was dit evenement nooit zo succesvol geworden. Uit sympathie voor de organisator, werden bezoekers twee dagen voor de eerste Sensation gevraagd allemaal in het wit te komen. Zo heeft een heftige gebeurtenis, de DNA- structuur van het evenement zodanig aangepast, dat het een heel andere ‘ervaring’ werd. Of was het toch een ‘belevenis’? De meningen bleven daarover verdeeld tijdens deze warme zomer SOP-avond.
Feit blijft wel dat organisator ID&T veel geld verdient aan dit evenement. 75 euro voor een kaartje, 75 euro aan drank en eten, de dvd. Om nog maar niet te praten over de kosten voor de aan te schaffen witte kleding… “In tegenstelling tot dit evenement heeft ID&T veel geld verloren aan projecten die ze deden ‘voor het geld’”, merkt Albert op. “Bleven zij bij hun passie, dan maakten ze winst”. Daarmee doelt hij op de authenticiteit als voorwaarde voor succes.
Albert Boswijk (managing director) en zijn team bij ‘The European Centre for the Experience Economy’, brachten 48 ‘touch moments’ voor Senation White in kaart in opdracht van ID&T. Dankzij het framewerk dat hier uit voortkwam, haalde ID&T T-mobile en Heinz als sponsoren binnen. “Maar what the f*** deed die Renault Clio aan het plafond van de laatste Sensation White?”. Met die opmerking, rechte Albert zijn rug en maakte hij, weliswaar authentiek, zijn rol als wetenschapper duidelijk. “Wij meten de impact, maar wat de opdrachtgever er mee doet moeten ze zelf weten”. Albert onderstreepte die opmerking met de term ‘XRP’ als een door hun gebruikte emotionele tegenhanger van het ‘gross rating point’.
Inmiddels waren de voorgenomen 45 minuten uitgegroeid tot een gezellig heen en weer gesprek van 1,5 uur over belevingen, ervaringen én evenementen. Albert houdt ook wel van een feestje en door zijn verlengde aanwezigheid, bewondering voor de locatie en glimmende glimlach, was duidelijk te merken dat hij het naar zijn zin had bij SOP.
En wat zou een avond over ‘beleving’ zijn zonder zelf de beleving te ervaren! Het level van intimiteit, dat doorgaans toch al aardig hoog is op een gemiddelde SOP-bijeenkomst, nam grotere vormen aan toen Albert ons vroeg elkaar te vertellen over twee ervaringen die ons leven een belangrijke richting hebben gegeven. Vervolgens vroeg hij of we drie ervaringen konden opnoemen waar we voor betaald hadden.
Albert wilde het niet bij deze ene ervaring houden. Hij stelde daarom ook voor om eventuele toekomstige vragen met elkaar te delen. Mocht je vragen hebben over deze avond of dit artikel, stuur dat dan naar bestuur@s-o-p.nl. Vragen en antwoorden van Albert zullen vervolgens met alle SOP-leden gedeeld worden.
Informatie voor de lezer
Albert Boswijk, managing director van ‘The European Centre for the Experience Economy’ heeft een boek geschreven ‘Een nieuwe kijk op de Experience Economie’. Deze kun je voor 34,95 euro direct bestellen op http://www.experience-economy.com/
Aan het einde van zijn lezing heeft Albert de aanwezigen en lezers van dit bericht gevraagd om eens na te denken hoe je onderstaande vragen voor Sensation White zou beantwoorden:
- Wat is de commodity?
- Wat zijn de producten?
- Wat zijn de diensten?
- Wat is de beleving?
Je antwoorden kun je sturen naar bestuur@s-o-p.nl. Eventuele vervolginformatie over ‘The Experience Economy’ zullen we t.z.t. met alle SOP-leden delen.
En zoals het de SOPavonden siert: gezellig met elkaar en een biertje.