vrijdag 8 augustus 2008

SOP Storytelling – over commerciële verhalen en verhalen in de ruimte

Terugblik op 24 juli door Ellen Bokkinga en Jarl Schulp

Gaat een lezing over storytelling over lange filosofische sessies bij een kampvuur? Over virale marketing? Over een tentoonstelling? Over slap ouwehoeren? Ach, eigenlijk allevier. Storytelling = een verhaal overbrengen. Op een pure manier. Wat je vertelt, moet echt zijn.

Ellen Bokkinga: Als je een verhaal vertelt op een COMMERCIËLE manier (over je eigen bedrijf, over een product, over een aanstaand project) dan komt er - naast creativiteit - iets anders bij kijken: overtuiging. Je moet een verdomd goed verhaal hebben om iets te verkopen. Ook jezelf.

Bij SOP! zijn de meeste aangesloten ondernemers eenpitters. Het zijn jonge ondernemers die iets maken of bedenken voor andere bedrijven. Een tekst, een evenement, een website, een complete campagne, ga zo maar door. Het gebeurt veelal op commerciële basis, naast de eigen projecten.

En dus moet de eenpitter de bedrijven waarvoor hij/zij wilt werken, overtuigen met een verhaal (‘ik kan dit en dat en deed dat al voor die en die’). En dan zit je dus met die eeuwige about-tekst op je website. Wat ga ik over mijzelf zeggen? Welke punten pak ik eruit? Doe ik dit met zelfspot? Of verzin ik zelfs een fictief verhaal?

In een goed/origineel verhaal weef je alle informatie en probeer je persoonlijk te zijn. Het lijkt wel als mensen of bedrijven dát durven, je als toehoorder het bedrijf eerder vertrouwt.

Door je te laten inspireren door verhalen om je heen, kom je ook tot je eigen verhaal en daarom liet ik een aantal voorbeelden zien van commerciële verhalen. Over de geschiedenis van Adidas
en meer: http://www.youtube.com/watch?v=0fFGOF32iW4

Verhalen kunnen ook gebruikt worden als basis om een ruimte in te richten. Jarl Schulp geeft een lezing over de ruimte in een tentoonstellingsontwerp.

Jarl Schulp: Het verhaal is belangrijk in een tentoonstelling - het neemt de bezoekers aan de hand mee. Dit verhaal hoeft niet lineair te verlopen, zoals in een boek waar je het verhaal hoofdstuk na hoofdstuk doorloopt. De structuur van het verhaal kan ook ruimtelijk worden verdeeld, zodat bezoekers zélf kunnen kiezen waar het verhaal begint en/of eindigt. Hierdoor ontstaat een ‘verhalende ruimte’. Voor google-gebruikers: een ‘narrative space’.

Een mooie vergelijking om helder te krijgen wat een verhalende ruimte precies is, is het filmscript van Magnolia. In dit script staat één verhaal centraal – als de knop van de magnolia bloem – hieromheen zijn alle episodes rondom één van de verschillende karakter verdeeld: de blaadjes van de magnolia bloem.

Als kijker waan je je afwisselend in de wereld van één van de aparte karakters. Van karkater A, gaan we naar karakter D, hierna terug naar A en daarna naar karakter E. Als je je dit nu voorstelt in een werkelijke ruimte, kun je een ruimte op dezelfde vrije manier inrichten als een filmscript. Je hoeft niet van A, B, C, naar D te lopen, maar je kunt als bezoeker van een tentoonstelling je eigen routing bepalen binnen het verhaal.

In mijn lezing heb ik verschillende toepassingen van een verhalende ruimte in tentoonstellingontwerp, interieurontwerp en game design laten zien. De presentatie is nog te zien op: http://jarlschulp.viewbook.com/presentatie_sop_narratieve_ruimt




Ellen Bokkinga: www.ellenbokkinga.nl




Jarl Schulp: www.jarlschulp.com





Geen opmerkingen:

 
sinds 12 juni 2008

website statistics